Вести

Apr 20, 2017

Промоција књиге "Једна изгубљена историја"

Поводом Дана архива 22.априла позивамо вас на представљање књиге Једна изгубљена историја  - Србија у 20. веку Косте Николића, у понедељак 24. априла, у 19 сати, у библиотеци архива (Господар Јованова 2).

Осим аутора, на представљању књиге говориће Борисав Челиковић, уредник издања.

За историју Србије карактеристични су чести дубоки преломи и прекретнице, који су стварали поптуно нове историјске околности . То је основни разлог што српски народ ни у времену ни у простору није успео да оствари структуру сопственог националног идентитета.

Исход Првог светског рата била је Југославија, у којој су српски народ, по први пут у својој историји, живео у једној држави.

Почетком 21. века Срби живе на њеним рушевинама, враћени читав век уназад. Најважније питање јесете: како се то догодило?  Одговор није могућ без познавања историјских чињеница, а у том процесу централно  место има Први светски рат, како због великих жртава и демографског слома чије се последице веома јасно виде у савременој епохи, тако и због политичких процеса који су потпуно преокренули српску историју.

Ова књига објављена је уГласниковој библиотеци Велики рат а најважнији феномен који она истражује управо је утицај идеологија на стварање и развој српског националног идентитета у 20. веку.