Вести

Jun 15, 2018

Представљање књиге о војводи Раку Левајцу

Обележавање седамдесет година рада установе (1948-2018), настављено је представљањем књиге Горана Левајца, Рако Левајац заборављени војвода у издању Међуопштинског историјског архива у сали Скупштине Града Чачка.
У представљању књиге учествовали су: проф. др Радош Љушић, Александар Марушић, виши кустос и директор Музеја рудничко таковског краја и аутор Горан Левајац, професор историје у Другој крагујевачкој гимназији. 
Биографија као историјски жанр, далеко је заступљенија, популарнија и цењенија у свету него у српској историјској науци. Ипак, највеће препреке које се јављају приликом писања биографија у српској историографији су повезане са недостатком потребних историјских извора. Архивски и други извори често су недовољни чак и у покушајима истраживања познатијих личности. Један од првих савремених историчара који је пуно истраживао, писао и подстицао своје студенте да се баве биографијом као историографским жанром је професор др Радош Љушић. У богатом опусу од преко 600 библиографских јединица велики је број биографија: Алимпије Васиљевић, моје успомене; Вожд Карађорђе 1-2; Милан Обреновић, војвода командант и саветник Рудничке нахије;Вожд Карађорђе за школу и дом; Алекса Симић. Сећање на књаза Милоша; Кнегиња Љубица; Обреновићи и њихов родослов; Атанаско Михаиловић,црногхорски кнез, судија, депутат; Оријентални новинар,европски политичар Димитрије Давидовић (1789-1838); Љубави српских владара и политичара; Карађорђевићи; Српске династије. Професор Љушић је у свом обраћању дао историјски оквир у коме је живео Рако Левајац, заповедник ослобођеног Чачка. Говорио је о његовом војводском звању, које је добио 1809. године због показаног јунаштва у боју на Сјеници. Осврнуо се на остале војводе из Пожешке нахије и њихов однос према вожду Карађорђу Петровићу.
Приказ књиге Горана Левајца, Рако Левајац, заборављени војвода и своје импресије о књизи дао је виши архивист и директор Музеја рудничко таковског краја Александар Марушић, који води један од најозбиљнијих пројеката српске историографије, Обреновићи у музејским и другим збиркама Србије и Европе. У припреми је пети том ове вредне едиције. Александар Марушић је закључио да добро написана биографија о Раку Левајцу, у којој аутор користи само податке које може да документује, постаје добар подстицај за следеће истраживаче.
Поводом 240 година од рођења првог заповедника ослобођеног Чачка, војводе Раке Левајца (1777-2017), његови потомци су основали Грађанску иницијативу за реафирмацију војводе Раке Левајца у коју су укључили и друге, међу сарадницима су и запослени у Архиву. Идеја да једна улица у Чачку добије војводино име, недавно је прихваћена од чланова градске Комисије за давање назива улицама, трговима и градским квартовима, што је леп завршетак дугогодишњих напора потомака Раке Левајца, да први заповедник ослобођеног Чачка добије заслужно место у њему. Објављивањем књиге коју потписује Горан Левајац, а коју су финансијски помогли остали потомци чувеног војводе, у издању Мађуопштинског историјског архива Чачак, одужујемо дуг који смо сви имали према учеснику Првог и Другог српског устанка, угледном трговцу и једном од првих Чачана који је 1808. добио тапију на дућанско место. О тешкоћама писања када је на располагању мало податка, као и етичком проблему да се не упадне у замку субјективности, као и значајном утицају који је професор Радош Љушић имао на одлуку да напише књигу, говорио је аутор књиге Горан Левајац, професор историје у Другој крагујевачкој гимназији.

 

ФОТОГРАФИЈЕ С ПРОМОЦИЈЕ