Вести

Dec 21, 2019

Саветовање Архивистичког друштва Србије

У периоду од 9. до 11. октобра 2019.  у Чачку је одржано Међународно архивистичко саветовање у години јубилеја. Прошло је 65 година од оснивања Друштва архивских радника Србије,  чији је правни наследник АДС. Теме Конференције биле су: „Архиви у електронском окружењу и „Архивска служба данас и у будућности.“

По трећи пут организатор окупљања архивиста из Србије и окружења било је Архивистичко друштво Србије. Покровитељи саветовања били су Министарство културе и информисања Републике Србије и Град Чачак. Партнери у организацији били су Архив Србије и Међуопштински историјски архив Чачак. Пријатељи саветовања, већ трећу годину за редом били су „Металсистеми Плус“ из Крагујеца, „Тревис д.о.о“. Београд и „ДАС“ Београд и CEIBA d.o. o. из Чешке. 

У току три радна дана учесници су могли да чују укупно 32 реферата  аутора из Србије, Републике Српске, Босне и Херцеговине, Хрватске, Холандије. У среду 9. октобра уприличено је свечано отварање, а гостима су се обратили  Дејан Масликовић, помоћник министра за културу и информисање Републике Србије за сектор дигитализације,  Милун Тодоровић, градоначелник Чачка,  председник Архивистичког друштва Србије Лела Павловић и  спонзор „Металсистеми Плус“ из Крагујевца.

Настављено је уводним предавањима,  излагача по позиву: др Небојше Порчића, професора Филозофског факултета у  Београда на тему  „Пројекат Српског дигиталног дипломатара: настанак једног дигиталног архива“; др Александре Тртовац, из Универзитетске библиотеке „Светозар Марковић“из Београда, на тему: „Нове перспективе дигиртализације у архивима – Аутоматско препознавање руком писаног текста“ и Ивана Радојевића, из чачанске фирме DOKUS, на тему: „Јединствено софтверско решење за архиве у Републици Србији АРХИС

У вечерњим сатима на великој сцени Дома културе  у Чачку,  уприличена је промоција књиге Зоранa Бранковића „Дечаци с Мораве“ у којој су учествовали, поред аутора, сви некадашњи чланови: Александар Лазовић, Бранислав Ђорђевић, Бранислав Стијовић, Велимир Кадовић, Радомир Михаиловић Точак и др.

У четвртак 10. октобра, након уводних говора представника Министарства културе и информисања РС и поздравних говора представника архивистичких удружења из окружења (Хрватског архивистичког друштва)  у оквиру прве сесије „Архиви у електронском окружењу“, своје радове је изложило  13 аутора. Модератори прве сесије Конференције били су : Стјепан Прутки (Државни архив у Вуковару) и Мирјана Обрадовић (Историјски архив Београда) ; Синиша Домазет (Архив Босне и Херцеговине) и Јасмина Латиновић (Историјски архив Београда).

Након паузе, истог дана започета је друга сесија на тему „Архивска служба данас и у будућности - актуелна питања и проблеми“. Уводно предавање о раду и проблемима архива у Србији дала је Верица Филиповић, архивски саветник на пословима матичне службе Архива Србије, након кога су своје радове изложили  пет излагача. Модератори овог дела били су Милена Поповић Субић (Архив Војводине) и Марија Тодоровић (Историјски архив Крагујевац).

Радни део је завршен излетом до манастира Светог Николе у Јежевици , чији је ктитиор био бан Милутин из 14.века.

Трећи радни дан био је наставак сесије од претходног дана, „Архивска служба данас и у будућности“.: Модератори су у  два радна дела били  Јасмина Живковић, мср (ИА Пожаревац) и Бошко Ракић (ИА Крагујевац) и мр Мирјана Богосављевић (Архив Србије) и  Милорад Јовановић  (ИА Јагодина). Последњег дана  представљено је укупно 13 реферата.

Новина овогодишње конференције  је  организација радионице за архиваре из регистратура. Они су запосленима на пословима заштите ван архива могли да поставе конкретна питања и изнесу своја искуства. Такође, ове године по први пут је уприличено додељивање признања „Најбоља регистатура“ за 2019. годину. Комисију која је одлучивала о пристиглим пријавама чинили су: Лела Павловић, председник АДС, Љиљана Дожић, архивски саветник Архива Војводине, члан Извршног одбора Архивистичког друштва Србије и Вукадин Шљукић, секретар Архивистичког дрштва Србије. Носилац овогодишњег признања је Основни суд у Пожаревцу, а  архивару  Биљани  Андрејић признање је уручила председник АДСрбије, док је Љиљана Дожић, прочитала образложење Комисије.

Архивистичко друштво Србије је у оквиру саветовања уручило захвалнице: Министарству културе и информисања РС, Архиву Србије, Граду Чачку,  колективу МИА Чачак, Мирославу Дучићу претходном председнику Архивиситичког друштва Србије, Агенцији Astor Travel, УТП Морава; Металсистеми Плус, Тревис; DAS и CEIBA d.o.o.

Комисија за закључке : Милена Поповић Субић (Архив Војводине), Милорад Јовановић (Историјски архив Јагодина) и Слободанка Цветковић (Историјски архив Пожаревац). Закључци su објављени на сајту Архивистичког друштва Србије.

Радови аутора биће објављени у зборнику радова

На самом саветовању објављена је Књига сажетака са саветовања. Књигу можете преузети ОВДЕ.

Фотографије са саветовања.

Додела признања „Најбоља регистратура 2019“