Вести

Dec 20, 2012

Промоција књиге ''Први грађани Чачка 1839-1914.''

13. децембра у 19 сати у Историјском архиву у Чачку у оквиру прославе Дана града Чачка било је јавно приказивање прве књигу из Едиције Памћеници: Први грађани Чачка 1839 – 1914, аутора Радоша Ж. Маџаревића, архивског саветника Међуопштинског историјског архива Чачак, установе која је покретач едиције и издавач књиге.
Едиција почиње књигом која говори о првим људима Чачка у модерној Србији – председницима локалне самоуправе.О књизи су говорили рецензент Радован М. Маринковић, књижевник и новинар; Радивоје Бојовић историчар, музејски саветник Народног музеја у Чачку, аутор Радош Ж. Маџаревић, архивски саветник, програм је водила Лела Павловић, историчар, архивски саветник.
Да подсетимо, први пут општина се помиње у једном правном акту у Сретењском уставу из 1835. који је писао Димитрије Давидовић а одобрио књаз српски Милош Обреновић. Међутим локална самоуправа заживела је Законом о општинама, тј Устројеније обштина у Кнежевини Србији 13. јула 1839.
Књига поред Уводне напомене аутора, садржи одељке – за сваког председника општине од Вукашина Даниловића, постављеног 1839, до Веселина Миликића последњег у низу 34 представника локалне самоуправе у временском распону од 75 година. Занимљиво штиво за сваког ко се интересује за прошлост нашег града, јер прича о председницима уједно је и историја развоја и прерастања касабе у модерну варош.
Важно је напоменути да је из штампе изашла и друга књига едиције Памћеници, аутора др Миодрага В. Михаиловића, светски познатог физичара, Аутобиограија једног матуранта 1941, рођеног Чачанина који живи и ради у Љубљани. У припреми је трећа књига исте едиције, Писма пријатеља Стевану Крену с краја XIX и на почетку XX века, аутора Марије Бокарев.
 
Фотографије са промоције можете погледати овде.