Дешавања у Архиву

70 година од “црне бресничке јесени”

Nov 26, 2014

Преко живих и мртви остају живи

Oве 2014. године 28.новембра навршава се тачно 70 година од када су фашисти у Бресници, за само једну ноћ убили 117 мештана – углавном жена и деце. Тај трагични епилог Другог светског рата којије започео 4. Октобра 1944. И трајао током те јесени, заувек је завио у црно многе бресничке породице.

У знак сећања на своје недужно страдале претке, потомци и мештани Бреснице, сваке године на тај дан одржавају парастос – помен свим жртвама у тим ноћима ужаса.

Тим поводом, ове године Међуопштински историјски архив Чачак, присуствоваће парастосу, а након тога у парохијском дому, уз пригодну изложбу књига и докумената које је припремила Милица Баковић, библиотечки саветник, о овом шумадијском селу које је уцртано још на карти државе Стефана Немање и Стефана Првовенчаног, приказати документарни филм који је по сценарију Недељка Јешића снимио РТС 1983.

Поштујући те невине жртве и незаборав њихових потомака, о том историјском догађају којиј незаобилазан у историји чачанског крај али и Србије, говориће Радован Маринковић, књижевник и публициста и Лела Павловић, историчар, директор Међуопштинског историјског архива.

Парастос служи месни парох у бресничкој Цркви – Цркви Светог Евангелисте и Апостола Марка, у петак , 28.новембра 2014, у 10 часова.

С поштовањем,

Међуопштински историјски архив у Чачку