Дешавања у Архиву

Британци и Други светски рат у Југославији (1941-1945)

Oct 21, 2020

У уторак, 20. октобра у 13 сати у Галерији Међуопштинског историјског архива Чачак oтвoрена је изложба Британци и Други светски рат у Југославији (1941-1945) аутора Ника Илића, пуковник, војног аташеа у Британској амбасади у Београду. Сарадник на изложби била је госпођа Милица Наумовић, преводилац.

У име домаћина, Града Чачак, госте је поздравио градоначелник, господин Милун Тодоровић.

Изложбу је пригодним говором, на српском језику, отворила уважена госпођа Ребека Фабрици, заменица Њене екселенције Šan Makleod, амбасадора Велике Британије у Београду. О изложби и двогодишњем раду на прикупљању фотографија говорио је аутор изложбе пуковник Никола Ник Илић.

Каталог су објавила два издавача: МЕДИЈА ЦЕНТАР „ОДБРАНА“ и БРИТАНСКА АМБАСАДА У БЕОГРАДУ, рецензију су потписали: др Милан Терзић, др Миљан Милкић, пуковник, др Далибор Денда, пуковник и др Татјана Милошевић.
„Ове године обележавамо важан јубилеј,75-годишњицу од завршетка Другог светског рата, и подсећамо се на заједничку британско југословенску (српску) сарадњу о чему сведоче и гробови 471-ог морнара, војника и пилота на Ратном гробљу Комонвелта у Београду……Силе Осовине сматрале су да је територија данашње Републике Србије најважнији регион бивше Краљевине Југославије-од суштинске важности за канале комуникације и природне ресурсе који су били неопходни да одрже нацистичку ратну машинерију. Управо због тога је ово једина област Краљевине Југославије која је трајно била под немачком окупацијом . Српски народ први је устао против окупације и платио највећу цену у људским животима“…наводи у уводнику каталога изложбе ,др Милан Терзић, историчар ,директор Архива Југославије.

„….Британске мисије у Југославији (код Југословенске војске у отаџбини) предводили су капетан Хадсон (од септембра 1941 до марта 1944), мајор Атертон (фебруар 1942) пуковник Бејли (децембар 1942) и генерал Армстронг (октобар 1943). Хадсон је имао задатак да сазна шта се дешава у Југославији и да покуша да уједини све снаге отпора. Показало се да је било лакше рећи него учинити. Како је време показало он је био једини британски обавештајац који се сусрео и са Титом и са Михаиловићем. Михаиловић му није дозволио да присуствује његовом састанку са Титом септембра 1941. што је код Хадсона изазвало подозрење и касније неповерење,већ крајем исте године, два покрета отпора кренули су у отворен сукоб.“

Прву савезничку војну мисију код Народносолободилачке војске Југославије која се маја 1943.спустила на Дурмитор, предводили су Вилијем Стјуарт Вилијем Дикин. Септембра1943.мисија је подигнта на виши , генералски ниво, доласком генерала Фицроја Меклејна септембра 1943. у партизански Врховни штаб. Занимљиво да је у Југославију дошао маја 1944.у оквиру британске мисије као мајор британске војске и Рандолф Черчил син британског премијера Винстона Черчила.

До сада смо имали могућност да се боље упознамо са сарадњом британске војне мисија са Народносолободилачком војском Југославије, аутор изложбе, пуковник Ник Илић, војни аташе у британској влади у Републици Србији, желео је да прикаже и сарадњу са другим покретом отпора,Југословенском војском у отаџбини, користећи фондове Империјалног музеја и Националног архива у Лондону, Војног архива Србије, Војног музеја Србије и приватне архиве.

Захваљујемо се господину Зорану Бајићу, који је помогао да дође до сарадње британске амбасаде и Архива, и гостовања изложве Британци и Други светски рат у Југославији (1941-1945).

Вести

Остале вести