Дешавања у Архиву

Дани документарног филма – други дан

Jan 30, 2023

dani-dokumentarnnog-filma

Други дан посвећен је српским јунацима, први- кнезу, једном од најодликованијих српских официра  Арсену Карађорђевићу а други  једном учитељу Анђелку Крстићу, кога су подједанко ценили Срби, Македонци, Турци и Албанци.

Четвртак, 2.фебруар у 19,00 Пројекција филма „Арсен, Карађорђевић“

Филм кроз научно-популарни приступ осветљава судбину једне од најконтровезнијих личности новије српске историје, унука вожда Карађорђа, брата краља Петра Првог Карађорђевића. Редитељ Бошко Милосављевић, продуцент Милан Кићевац и Владимир Бацковић и копродуцент Марко Беатовић, дали су филму једноставан назив, ставили су запету после имена, јер главни лик документарног приказа, подсећа, како је навела Кинотека на премијерном извођењу, на храбре српске ликове које је описао Црњански у својим Сеобама. Био је дипломата, али пре свега ратник, неустрашив борац, припадник француске Легије странаца. Борио се и у редовима козачке коњице, а постао је и генерал руске војске. Био је командант српске коњичке дивизије у балканским ратовима а у Првом је поново ступио у руску коњицу.

Уз велику помоћ Драгомира Ацовића, Бранка Богдановића, Драгана Рељића, академика Драгољуба Живојиновића и многобројних истраживача, а пре свега људи из разнородних архива у Србији и инострансрву, екипа је прикупила значајан и квалитетан материјал. Кнез Арсен Карађорђевић преминуио је у Паризу, 10. октобра 1938. Сахрањен је у задужбини краља Петра Првог, цркви Светог Ђорђа на Опленцу.

Фотографије у филму које ће публика имати први пут да види добијене су из Архива Југославије и Архива Србије као и из неколико приватних збирки

 

 

Вести

Остале вести