Дешавања у Архиву

Изложба “Ето мене, ето вас”

May 30, 2016

Претходна 2015.година била је година обележавања два века од Другог српског устанка, прво је у Такову 23. априла уприличена централна свечаност поводом почетка устанка   изложбом „Време Обреновића и њихово право“ кроз музејске и архивске  збирке Србије, Музеја рудничко таковског краја; затим је у склопу обележавања Битке за Чачак, односно боја на Љубићу и погибије Танаска Рајића, чачански архив заједно са Архивом Србије и Народним музејом из Чачка приредио изложбу „Српска револуција Од устанка до устава 1804-1835“ и организовао научни скуп заједно са Историјским институтом Београд “ Српска револуција и обнова државности Србије. Двеста година од Другог српског устанка“. У низу догађаја обележавања устанка, којим је започело стварање полуаутономне Кнежевине Србије,  премијерно је отворена 31.августа на дан када  је пре два века дошло до првог усменог мировног споразума између кнеза Милоша и Марашли Али паше изложба „Ево мене, ето вас“ крагујевачког архива.

Крагујевац је 1818. постао седиште Кнежеве канцеларије, народног суда. Као седиште српске власти,  подигнуто је у њему неколико већих зграда, конака: кнежев,   кнегиње Љубице, Амиџин, цео овај дворски комплекс био је ограђен јаком оградом од храстовог дрвета. Крагујевац је као престоница био место у коме је „Књажевско-српска банда“ започела развој музичке делатности, почела рад прва гимназија 1833, а годину дана касније пребачена је из Београда прва штампарија, и почеле су излазити Новине сербске.  чији је уредник био Димитрије Давидовић. У Крагујевцу је 1835. основано Први Књажевско-српски театар на челу са управником Јоакимом Вујићем.

Већина изворне грађе о Другом српском устанку и Српској револуцији уопште, налази се у Аустријском државном архиву у Бечу:  Дворском (фонд Државна канцеларија)  и Ратном архиву (фонд Дворски ратни савет), које су аналитички обрадили познати српски историчари Михаило и Славко Гавриловић. Од важнијих извора, аутори наводе да су користили фондове Архива Србије (Збирка Димитрије Мите Петровића и фонд Књажеска канцеларија); Архива САНУ (Историјска збирка – Обреновићи и Вукл Стефановић Караџић); Матице српске – рукописно одељење (Исписи Аврама Ђукића)   

Глумци Центра за неговање традиционалне културе “Абрашевић” из Крагујевца припремили су пригодну позоришну представу у циљу промовисања изложбе која је  приказана пре отварања. Изложба је отворена поводом 201.годишњице од погибије легендарног тобџије Танаска Рајића, 6. јуна, датума који је ушао у обележавање важнијих догађаја Републике Србије.

Изложбу „Ево мене, ето вас“ можете погледати у Галерији Историјског архива у Чачку од 7 до 15 сати сваког радног дана до 20.јула 2016. године. 

 

ФОТОГРАФИЈЕ С ОТВАРАЊА ИЗЛОЖБЕ