Дешавања у Архиву

Изложба о 140 година Црвеног крста

Dec 13, 2016

Поводом 140 година од оснивања Друштва Црвеног крста Србије и његовог пододбора у Чачку у просторијама Архива била је постављена изложба архивских докумената и фотографија. Оснивањем Друштва Црвеног крста Србије, 6.фебруара 1876. др Владан Ђорђевић је омогућио да једна држава која није независна, Кнежевина Србија, постане члан  Mеђународне организације Црвеног крста,  која је основана 1864.када је 26 делегата из 16 земаља потписало уговор  назван „Женевска конвенција.“

Оснивач чачанског пододбора био је прота Сретен Михаиловић (1854-1937). Најстарији документ који сведочи о активности пододбора је  Проглас из 1908. који  становништву предочава  ратну опасност која се надвила над Србијом после  анексије Босне и Херцеговине.

У мирнодопском периоду између два светска рата, на предлог свог председника др Радомира Теодосијевића, и Стевана Вучковића, повереника Подмлатка , чланови Друштва   Црвеног крста  су уз помоћ дародаваца, међу којима је био и краљ Александар I Ујединитељ,   изградили више значајних зграда:  Дом стараца и старица (18 одељења, завршен 1934); дечје одмаралиште  „Здрављак“ (1935); купатила (шест тушева и две каде) уз Учитељски дом у Чачку (1931), Радила је и кухиња Подмлатка Црвеног крста у Чачку.

После завршене свечане Академије, поводом 140 година од оснивања Друштва Црвеног крста, одржане на дан славе Светог Козме и Дамјана (14.новембра) Пододбора у Чачку,   секретар чачанског Црвеног крста Биљана Давидовић и председник Управног одбора, господин  Милан Драшкић, су са својим сарадницима и младим волонтерима посетили Архив и погледали изложбену поставку о раду Друштва Црвеног краста  у Чачку. 

 

ФОТОГРАФИЈЕ С ОТВАРАЊА ИЗЛОЖБЕ