Дешавања у Архиву

Међународно архивистичко саветовањe „Ниш 2020“ „Култура сећања и заборава – архиви чувари памћења“

Oct 10, 2020

У Нишу је од 7. до 9.октобра 2020.одржано МЕЂУНАРОДНО АРХИВИСТИЧКО САВЕТОВАЊ „НИШ 2020“
„КУЛТУРА СЕЋАЊА И ЗАБОРАВА – АРХИВИ ЧУВАРИ ПАМЋЕЊА“

1.Архивска служба – питања и одговори:
2. Електронски документ, улога архива у дигиталној трансформацији
Време и догађаји су донели затварање и одлагање многих манифестација, захваљујући одлуци чланова Извршног одбора АДС уз сагласност и добру вољу учесника – аутора реферата, али и услова да се у малом предаху одржи конференција,успели смо да у три дана завршимо све предвиђене активности.

На Саветовању су била представљена 32 рада од 33 пријављена (35 аутора) што је био велики успех. Представници српске, босанске и хрватске архивистике (колеге из Словеније и бугарске су су одустали од доласка) веома озбиљно су приступили писању радова. Први пут су у радном делу Саветовања учествовали историчари, научни радници Института за новију историју Србије и Филозофског факултета Свеучилишта у Загребу, што се показало као добар начин повезивања архивиста са светом науке.

Саветовању су присуствовали: представник Министарства културе и информисања, саветник Невенка Михаиловић, већница Града Ниша Андриана Анастасов, директори: Архива Војводине, Врања, Зајечара, Краљева, Крушевца, Кикинде, Ниша, Ужица, Пирота, Прокупља, Чачка, Архива Републике Српске, председник Удружења архивских радника РС, директор Архива Федерације и директор Архива Босне и Херцеговине, представник директора Архива Србије. Саветовање су пратили архивисти Војног архива Србије, Новог Сада, Суботице, Архива Рас Нови Пазар, Ниша, Чачка, и приватних архива: Првог приватног архива, Умке, Iron Mountain. Ове године су се на позив да помогну рад Саветовања одазвали као спонзори: Trevis d.o.o. и Digital Archiving Solutions d.o.o.Begrad. Оптималан број присутних у сали хотела Тами, због превентивних мера,био је око 110 особа, што смо и испоштовали.

На расписан Конкурс Извршног одбора АДС за избор „Најбоље регистратуре“ за 2020.пријавиле су се само две регистратуре. Одлука Комисије је била да ове године не доделимо „Признање“, али смо се сагласили да обе регистратуре, Концерн „БАМБИ“ А:Д: Пожаревац и Прекршајни суд Чачак које испуњавају све критеријуме за учешће на Кункурс, добију Захвалницу. Похвалили смо архивске саветнике Јасмину Живковић начелника Службе заштите архивске грађе и документарног материјала ван архива пожаревачког Архива и Миломирку Аџић, начелника Службе чачанског Архива, које су једине и на време послале предлоге.

Домаћини, колектив Историјског архива Ниш и директорка Снежана Радовић, осмислили су посету Архиву, у коме је била отворена изложба Краљ Милан први почасни грађанин нишки, која је рађена у сарадњи са Удружењем за културу и уметност „Адлигат“ чији је један од оснивача Виктор Лазић, дао појашњење о предметима и документима.

Опште је мишљење да је Међународно архивистичко саветовање „НИШ 2020“ одржано у Нишу од 7.до 9.октобра 2020. у организационом и радном делу добро осмишљено, да су публикације које су штампане Зборник бр.3 и Архивски гласник бр.14, достигли завидни ниво, на шта можемо бити поносни и захвални ауторима радова, редакцијама, Извршном и Надзорном одбору АДС. Колегиница Слободанка Цветковић, уредник издања, написала је Извештај са Саветовања, док је Комисија за закључке,чији су чланови : Милена Поповић Субић,архивски саветник Архива Војводине, Милораду Јовановићу ,архивском саветнику Историјског архива Јагодина и Слободанки Цветковић, вишем архивисти Историјског архива Пожаревац, на основу изложених реферата и дискусије која је вођена донела Закључке са Међународног архивистичког саветовања „Ниш 2020“.

Извештај са Међународног архивистичког саветовања “Ниш 2020”, 7-9. октобар 2020.

Закључци са Међународног архивистичког саветовања “Ниш 2020”, 7-9.10.2020

Презентације радова учесника Саветовања “Ниш “2020”

Вести

Остале вести