Дешавања у Архиву

Награда за издање Архива

Feb 12, 2016

У оквиру изложбе Штампана реч коју по 17. пут организује Градска библиотека «Владислав Петковић Дис» чији су аутори Оливера Недељковић и Тамара Јанковић традиционално се додељују две награде.

Жири за Награду „Исаило А. Петровић“ за дизајн публикације,по једногласној одлуци је одлучио да награду за најбољи дизајн објављене публикације у 2015. години добију су млади илустратори Иван Стојковић и Иван Костић за каталог Међународног фестивала анимације „Амиманима“ у издању чачанског Дома културе.

За Награду „Даница Марковић“ за издавачки подухват године,  одлучивао је жири у саставу Данијела Ковачевић Микић, др Светислав Љ. Марковић и Даница Оташевић, председник. У конкуренцији 368 монографских публикација и 39 листова, Награда је са два гласа „за“ додељена књизи  „Западноморавски рудници угља“ аутора Слађане Луковић  и Светислава Љ. Марковића, који је приликом одлучивања био уздржан. Награђен је и издавач књиге Међуопштински историјски архив у Чачку.

Образлажући одлуку жирија, Даница Оташевић је истакла да је књига „Западноморавски рудници угља“ студиозан истраживачки рад о мало познатој теми из прошлости чачанског и краљевачког краја, која ће убудуће бити незаобилазно штиво за научнике и публицисте. „Аутори хронолошки прате развој рударства на левој обали Западне Мораве од најранијих времена до затварања десетак угљенокопа од Мојсиња до Вољавче 1968. године, где су архивска документа из чачанског и краљевачког архива допуњена сведочанствима живих рудара, фотографијама јама некада и данас.  Пописано је 4.503 радника у западноморавским рудницима што сведочи о развијеном рударству у овим крајевима после Другог светског рата“. Награде за издавачки подухват ауторима и издавачу уручио је др Богдан Трифуновић.