Дешавања у Архиву

Обележавање 80 година од подизања Споменика ратницима

Sep 18, 2014

У склопу обележавања 100. годишњице од почетка Великог рата и 80. годишњице од подизања Споменика ратницима изгинулим и умрлим на територији чачанског краја од 1912.до 1918, поред Споменика је 23. септембра 2014. одата почаст војницима сахрањеним у костурници. Организатор обележавања био је Међуопштински историјски архив, под покровитељством Града Чачка .

У име Владе Републике Србије венац је положио министар Велимир Илић. У име Војске Републике Србије заменик командата Друге копнене бригаде Гарнизона Краљево, потпуковник Жељко Кузмановић У име Моравичког управног округа почаст је одао начелник Дарко Домановић, а у име Града Чачка градоначелник Војислав Илић и председник Скупштине Вељко Неговановић. Општине Горњи Милановац и Лучани представљали су председник Милисав Мирковић и представници општинске управе.

С обзиром на међународну природу самог Споменика, свечаности су присуствовале и стране дипломате: амбасадор Републике Аустрије Јоханес Ајгнер; амбасадор Руске Федерације Александар Васиљевич Чепурин; амбасадор Републике Турске Мехмет Кемал Бозај и помоћник Изасланика одбране амбасаде Чешке Републике Франтишек Бајер.

У име Министарства унутрашњих послова венац је положио заменик начелника Полицијске управе у Чачку, Красомир Красић, док је у име Кола српских сестара “Надежда Петровић“ то учинила председница Бојана Јакшић.

Присутни су били предсавници СПЦ намесник архијереј Саша Јоловић, представник Београдске надбискупије велечасни Грегорж Худек, у име Исламске заједнице Србије проф. Сеад ефендија Насуфовић и проф. Менсур Зукорлић, директор Медресе Синан-бег у Новом Пазару.

У реализацији догађаја учествовали су: професори Гимназије у Чачку Слободан Николић и Мира Јаневска и њихови ученици, Дом културе, Градско зеленило.

Изложба архивских докумената и фотографија “Споменик ратницима1912-1918.” отворена је у Горњем холу Дома културе у 12 сати. Изложбу је отворио начелник Моравичког управног округа Дарко Домановић.

 

Слике са комеморације на Градском гробљу.