Дешавања у Архиву

Оснивање Пододбора Друштва “Свети Сава”

Jun 17, 2016

Крилатица Друштва Светог Саве   „Брат је мио ма које вере био                    

Друштво Свети Сава неће се мешати у политику и политичке странке. Чланови друштва као појединци могу припадати ма којој политичкој странци.

У библиотеци Архива  20. јуна 2016.  одржан је иницијативни састанак за оснивање Пододобора Друштва Свети Сава у Чачку.  Уз присутво председника Друштва Душана Зупана, новинара и дипломате; академика Злате Бојовић, члана Извршног одбора и главног и одговорног уредника часописа „Братство“;  др Љубодрага П. Ристића, вишег научног сарадника Балканолошког института САНУ, председника Извршног одбора Друштва; проф. др Малише Станојевића уредника Трибине; Душка М. Петровића,књижевника, члана Савета Друштва и Уређивачког одбора часописа Братство.

 

Друштво Светог Саве основано 24. августа 1886. у сали Велике школе у Београду,  оснивач и први председник био професор ове школе, Светомир Николајевић (1844-1922). Одличан познавалац прошлости и прилика на Балкану,  имао је подршку тадашње  владе на чијем је челу био Милутин Гарашанин. Политичари, научници, просветни и културни радници учествовали су у организовању националне акције  у Старој Србији и Македонији, уверени да се једино мирним путем, књигом и школом могу носити са својим ривалима на тлу европске Турске. Од 1887. до 1912. године, Друштво је имало у Београду основну и продужну школу  кроз коју је прошло 20.000 деце из крајева која су била под туђинском влашћу. Прилозима чланова,  подигнуто је и неколико палата у Београду као и Задужбина Друштва у Душановој улици, данас је то зграда Физичког факултета у Београду.

Време у коме је Друштво организовано није било најсрећније, јер је  уследило неколико година после ратова за ослобођење (1876-1878) и прихватања независности Кнежевине Србије на Берлинском конгресу ( јун 1878) на коме је истовремено територија Босне и Херцеговине предата Аустроугарској на привремену управу; и десет месеци од несрећног Српско-бугарског рата ( новембар 1885). Да је национални полет био је довољно јак говори нам податак да  је 1888.   пун воз чланова кренуо из Београда за Крагујевац на Другу скупштину Друштва. Прве година од оснивања (1886-1891) остале су  познате као златно доба, у коме су званични органи Краљевине Србије,   Министарство просвете и црквених дела и Министарство спољних послова активно сарађивали и финансијски помагали Друштво Светог Саве, што је резултирало великим интересовањем грађанства  како да  учествује у раду, тако и у подизању Дома  Друштва (1890). После  прве фазе чланови Друштва настављају  своју  родољубиву мисију, разни фондови и задужбине су такође помагали његов рад све до 1941.

Прекид  у раду трајао је до јануара 1994.  када је у  згради Народне библиотеке Србије на симболичан начин одржана Скупштина обнове Друштва. За првог послератног председника  изабран је београдски адвокат Михаило Младеновић, а за генералног секретара Младен Гавриловић. Усвојен је нови Статут који је био истоветан са старим, сем у неким деловима због правног система Србије. Чланови најстаријег грађанског удружења су за двадесет и две године успели да обнове  издавачку делатност,  трибину, предавања  поводом значајних  јубилеја у Дому омладине. Од 1996. поново се такмиче ђаци на  конкурсу  за   Светосавски темат,  и као важан сегмент  је и оснивање и успешан рад Пододбора Друштва у Бањалуци. Часопис „Братство“ у временском интервалу од педесет година ( 1887-1941, са прекидом од 1912. до 1918) изашло у 32 свеске, за деветнаест година од поновног  покретања (1997) објављено  је исто толико бројева   „Братства“.Председник Друштва Свети Сава, господин Душан Зупан  предао је Статут, Правилник о раду Пододбора Друштва, Приступнице и поделио их присутним и позвао  да активно учествују у раду удружења.

Подсећање: Први председник пододобора у Чачку 1886. био је Љуба Бирговић, директор чачанаске  гиманзије. О добром раду чачанског пододбора говори податак  да је на VI редовној Скупштини Друштва јануара 1891. похваљен заједно са пододоборима у Горњем Милановцу, Крагујевцу, Шапцу,  Пироту , Пожаревцу и др.  После периода полета 1886-1891, долази до малог застоја, делимичном променом Управе 1904. почело се поново радити на обнављању Друштва, тако је Повереник Главног Обора Друштва Свети Сава од 1906. за Чачак био свештеник Љубомир Вуковић. Поновно окупљање било је после Великог рата када је повереник Главног одбора  у Чачку био Јеротије Новитовић, професор и директор чачанске гимназије.

У нади да ћемо овим путем позвати заинтересоване да нам се прикључе без обзира на професију и политичко опредељење, са територија Чачка, Горњег Милановца и Лучана и да за месец дана организујемо  први Пододбор Друштва Свети Сава у Србији, тачније да после 130 година обновимо његов рад, позивамо вас да прочитате Статут, Правилник и Приступницу на сајту www.sveti-sava.org.rs.