Дешавања у Архиву

Отварање изложбе “Николај Краснов – руски неимар Србије”

Dec 21, 2015

Изложба у чијој су реализацији учествовали поред Архива Југославије, Дом Руске дијаспоре „Александар Солжењицин“ (Москва) и Историјски архив Београда, имала је своју премијеру у Москви децембра 2014. на 150 – годишњицу рођења руског архитекте емигранта Николаја Краснова (5.12.1864, Хоњатин, Москва – 8.12.1939, Београд) а месец дана касније у предивном здању Архива Југославије, задивила је све лепотом оригиналних цртежа и монументалношћу приказаних експоната. У изложбени простор Архива у Чачку није могла да буде представљена у њеном изворном приказу, али су аутори: Ранка Рађеновић и Милан Медаковић извршили измене и прилагодили поставку изложбеном простору.

Архив Југославије по значају фондова и дужним метрима које чува у својим депоима, представља једну од најважнијих културних и научних установа Србије, члан је Међународног архивског савета у коме има статус члана „А“ категорије. Један од аутора начелник одељења за коришћење архивске грађе у Архиву Југославије, Милан Медаковић, говорио је о животном путу и делима царског архитекте који је свој радни и животни век од 1922 до 1939 провео у Београду. Изложбу је отворио Миладин Милошевић, архивски саветник, директор Архива Југославије, признат од стручне јавности као одличан познавалац свих служби архива. Својим знањем и угледом који има међу архивистима у земљи и иностранству (од Словеније, Босне и Херцеговине до Малезије, Индонезије, Русије, Алжира) омогућава да Архив Југославије свој статус у међународним оквирима стално подиже на виши ниво.

Занимљиво је да међу неизведеним пројектима Николе Краснова су: пројекат доградње спратаУжичке гимназије(1923), пројекат за две спомен-чесме у српско-византијском стилу (1924), нацрт фасаде Гимназије у Чачку (1924), пројекат спомен-обележја са костурницом у Требулићима (1927), пројекат споменика у Мрчајевцима (1928) и др.

Израду каталога, позивница и плаката, као и мултимедијалне презентације потписује дизајнер Драгана Купрешанин.

Отварање изложбе су употпунили и улепшали својим гласовима ученици професора чачанске гимназије Мире Јаневски.

ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТОГРАФИЈЕ С ОТВАРАЊА ИЗЛОЖБЕ