Дешавања у Архиву

Pадионица Архивистичког друштва Србије

Sep 18, 2017

У Међуопштинском историјском архиву Чачак 13. септембра 2017. године одржана је трећа по реду  радионица Архивистичког друштва Србије.  

Прва радионица, под називом Преузимање архивске грађе – анализа постојеће праксе одржана је у Историјском архиву „Топлице“ Прокупље, друга тема  Актуелни тренутак архивске службе окупила је архивисте у Историјском архиву „Тимочка крајина“ Зајечар; док су о проблемима Евиденције о архивској грађи – ревизија и нова решења,  архивисти расправљали у Чачку.

Учесници радионице били су: представници деветнаест архива из Србије (од Косовске Митровице  до Суботице), из Босне и Херцеговине (Архив тузланског кантона)  и  Музеја Војводине, као и представници регистратура Града Чачка, Основног  и Прекршајног суда Горњег Милановца и Привредног суда Чачка. Спонзори Архивистичког друштва, компанија „Trevis“ д.о.о. приказала је производни програм металних, покретних полица на ручни и електрични погон, и Дигитални архивски системи „DAS“, који помажу у савременом начину архивирања (микрофилмовање и дигитализација докумената). Заједно са домаћинима, чачанским архивстима, било је присутно осамдесет  учесника радионице, међу којима је био председник Архивистичког друштва Србије, архивски саветник Мирослав Дучић и гости из Архива тузланског кантона на челу са директором Омером Зулићем.

После уводних излагања предедника Управног одбора МИАЧ, професора информатике Зорана Лекића, директора чачанског архива Леле Павловић, председника Друштва Мирослава Дучића и директора Омера Зулића, започео је радни део скупа. Радно тело : Зоран Вељановић (Музеј Војводине), Слободанка Цветковић (Историјски архив Пожаревац) и Горан Давидовић (МИАЧ).

Своје радове су представили: Јасмина Живковић (ИА Пожаревац) о евиденцијама у спољној служби, тачније привредних регистратура; Драга Миловановић (ИА Краљево) о Регистру културних добара, Светлана Перовић Ивовић (Архив Југославије) о евиденцији базе података Лабораторије законзервацију и рестаурацију; Татјана Сегединчев (ИА Суботица) о водичима кроз архивску грађу као најважнијим евиденцијама; Слободанка Цветковић (ИА Пожаревац) о  врстама евиденције које се воде у архивском депоу и Зоран Вељановића (Музеј Војводине Нови Сад), о евиденцијама које се воде у архивским установама Војводине, наводећи кроз практичне примере  како би и колико имали користи од докумената која су само прикупљена а нису евидентирана.

Записник са највећег стручног скупа архивста који је одржан у Чачку у последњих тридесет пет година, водила је мр  Оливера Милосављевић из чачанског архива. Погледати сајт: www.arhivistickodrustvosrbije.org.rs

ФОТОГРАФИЈЕ С РАДИОНИЦЕ