Дешавања у Архиву

Пројекат “Век страдања”

Aug 15, 2014

Поводом прве савезничке победе у Великом рату, Церске битке под командом генерала Степе Степановића, након које је унапређен у чин војводе
Међуопштински историјски архив Чачак подсећа
да је од фебруара 2014.започео је пројекат „ВЕК СТРАДАЊА – ЧАЧАНСКИ КРАЈ У РАТОВИМА од 1912. до 1999.
Обележавање стогодишњице од почетка Великог рата и великог страдања српског народа, започело је као државни пројекат који би требало да расветли истину о улози и кривици српског народа за почетак овог сукоба. Архив Србије је документовано доказао да „продор на исток“ нису осмислили Срби него немачко министарство спољних послова и влада.
Да подсетимо Међуопштински историјски архив Чачак је покренуо пројекат ВЕК СТРАДАЊА, коју смо прво представили у Регионалном центру за професионални развој просветних радника и Школској управи, чији су нам водећи људи Горица Станојевић и Данило Беодрански дали свесрдну подршку, с тим да су директори основних и средњих школа Моравичког округа прихватили наш предлог да се пројектна активност, први формулар о изгинулим лицима у балканским и Великом рату, подели ученицима и да на основу ове прелиминарне анкете сазнамо где бисмо требали даље да трагамо.
Данашња територија коју административно покрива Град Чачак, као и Општине Г. Милановац и Лучани, претпрела је огромне цивилне и војне жртве у ослободилачким и одбрамбеним ратовима током XX века: у два Балканска, у Првом и Другом светском рату, југословенском-грађанском и НАТО агресији. Нажалост, све цивилне и војне жртве са територије Града Чачка, Општина Г. Милановац и Лучани ни до данас нису побројане и пописане. Ова поражавајућа чињеница покренула нас је да започнемо пројекат прављења јединствене базе података жртава са територије Града Чачка, Општина Г. Милановац и Лучани у XX веку. Огледним истраживањем у ОШ „Владислав Петковић Дис“ Заблаће, у сарадњи са професором историје Данијелом Давидовић током првог полугодишта школске 2013/2014. утврђено је да на терену има доста непознатих и нових података, докумената и фотографија која се односе страдање народа током XX века са територије коју покрива поменута школа. Поред огледног испитивања у Заблаћу, прво веће анкетирања је извршено у Гимназији Чачак, где је захваљујући предусретљивости директора Ивана Ружичића сваки ученик добио формулар. Резултати анкете биће презентовани током септембра 2014. године.
Пројекат ВЕК СТРАДАЊА ће се реализовати у три етапе у периоду од 2014. до 2019. године.
Прва етапа (2014-2016) – Попис цивилних и војних жртава у току Балканских ратова и Првог светског рата 1912-1919;
Друга етапа (2016-2018) – Попис настрадалих током Другог светског и грађанског рата (1941-1945. и након 1945);
Трећа етапа (2018-2019) – Попис настрадалих токо југословенског-грађанског рата (1991-1995) и НАТО агресије (1999).

На вебсајту Архива можете преузети формуларе или доћи у Архив где се може попунити упитник. Архив ће у току прве етапе обилазити школе, месне канцеларије и на позив појединаца долазити у кућне посете, скенирати документа и фотографије. Уколико потомци изразе жељу да поклоне документа и фотографије Архиву на трајно чување, остаће сачувани и бити доступни истраживачима и будућим покољењима.

www.arhivcacak.org.rs

email : arhivcacak@open.telekom.rs

тел. – 032/432-860; 222-729.

Посебан акценат током пројектасе ставља на сарадњи са просветним установама, односно мрежу основних и средњих школа на територији Града Чачка, Општина Г. Милановац и Лучани. У сарадњи и са подршком Школске управе, Регионалног центра за образовање и Активом историчара, Међуопштински историјски архив у Чачку би у оквиру „Недеље Архива“ обилазио школе и прикупљао податке на основу Упитника, прикупљао и скенирао фотографије и документа везана за горе наведене догађаје.
Прва етапа започета је 2014. године и у току је прикупљање података на основу Упитника о настрадалим у току Балканских ратова и Првог светског рата (1912-1918). Реализоваће се у периоду 2014-2016. године у сарадњи са просветним установама (школе, Школска управа, Регионални центар за образовање, локална самоуправа – Град Чачак, Општине Г. Милановац и Лучани) на територији Града Чачка, Општина Г. Милановац и Лучани.
Најважнији део пројекта односи се на презентацију наведених истраживања у виду посебних публикација (књига попис жртава 1912-1919, ратни дневници, необјављена грађа – Изворник број 30), стварању јединствене базе података и оранизовању изложби уз пратећи каталог, предавања и семинара. На крају сваке пројектне активности (3) организовала би се једна централна изложба на основу прикупљених података са терена, али и мањих појединачних изложби које би се организовале у школама, на основу прикупљених података за дотичну школу и територују коју она покрива (посебно сеоска подручја).
У оквиру овог пројекта, прва изложба биће отворена 23. септембра 2014, поводом 80 година од подизања Спомен костурнице изгинулим војницима свих националности на територији чачанског краја 1912-1918, у сарадњи Архива, Музеја и Галерије. Град Чачак, градоначелник Војислав Илић и служба протокола коју води Милица Војиновић преузели су обавезу да позову представнике државне управе, свих верских конфесија и амбасада који су тог дана, 1934. били присутни приликом освећења овог јединственог споменика.
Директор
Лела Павловић
историчар-архивски саветник