Дешавања у Архиву

Прослава 65 година Архива

Apr 24, 2013

Почетак прославе званично је започео 22. априла у 13 сати у Архиву, изложбом која сведочи о свим нашим јубилејима од 1813 до 1948. Тачније, најстаријим документом, који је написан фебруара месеца 1813, у време вожда Карађорђа, а садржи попис књига манастира Сретење, који је начинио учитељ заблаћки, Јован Јанковић са својим ученицима и непосредно говори о званичном доказу почетка рада ове школе. У госте су дошли ђаци школе „Владислав Петковић Дис“ из Заблаћа који су прочитали кратак историјат ове (два века старе) образовне установе: Јована Ерић, Валентина Властелица и Јулијана Радосављевић.

Међу најстаријим документима Архива су два документа на турском – бујурдлија (наређење) да се обнови црква у Мојсињи из 1816 и темесућ (тапија) коју је добио Јован Обреновић на купљену воденицу од Сали-бега Лозничког из 1834.

Врло важан јубилеј је и 160. годишњица од оснивања Деспотовице. Указом кнеза Александра Карађорђевића од 5. јануара 1853, премештенаје варош Брусница на десну обалу реке Деспотовице, којој 1859. Милош мења име у спомен на старијег брата Милана, (првог рудничког војводу) у Милан овац. Документима и фотографијама из фонда Начелства рудничког, приказан је живот Милановчана друге половине XIX века.

Изложбеном поставком о оснивању и раду Чачнске гимназије, повезали смо оснивање и рад Архивског средишта, јер његов први управник (1948-1959), професор и директор Женске гимназије, Маргита Радовић је први простор за прикупљање архивске грађе и дописивање са архивским повереницима и Министарством просвете имала у библиотеци Гимназије.

Прошло је 120 година од 20. фебруара 1893. и Горачићке буне, чије обележавање се најављује за 18. мај. Равно сто година од завршетка ослободилачких балканских ратова приказали смо кроз фотографије и писма која су пријатељи писали Стевану Крену са бојишта. Изложба се завршава писмом које је упутила наша највећа песникиња ДесанкаМаксимовић (1957) Маргити Радовић

Скуп је поздравио градоначелник Чачка господин мр Војислав Илић. Позиву су се одазвали: начелник Моравичког округа Дарко Домановић, помоћник градоначелника за друштвене делатности Александар Дачић, директор Архива Југославије, Миладин Милошевић, начелник матичне службе Архива Србије за све архиве Верица Филиповић, колеге из из Архива „РАС“ – Нови Пазар и Краљева, као и колеге из установа културе: Чачка, Горњег Милановца и Лучана.

Приказан је и документарно-играни филм у трајању од 30 минута, чију режију и сценарио је потписао Братислав Јевтовић, сниматељ Рашо Шундерић, учесници – запослени из Архива у Чачку и специјални гости: архивски саветник у пензији Витомир Василић и ученици Економске школе у Чачку са професором Марицом Јованчевић.

Посетиоцима је уместо каталога изложбе подељено џепно издање Водича . Осмишљен је по шеми стручног већа Архива Србије за писање заједничке публикације о раду свих архива у Србији. Ово скраћено издање, (на 88 страна, дизајн корица Божидар Плазинић) објављено је као допуна Водича кроз архивску грађу који је Витомир Василић написао 1988, додати су фондови који су до 2013. преузети у Архив и све измене које су се дешавале у последњој деценији рада од објављивања монографије Архив у Чачку (1948-2003), аутора Витомира Василића.

Прославу су увеличали Хор Гимназије под диригентском палицом професорке Мирјане Јаневске и Слободан Николић, професор књижевности који је водио програм прославе.