Дешавања у Архиву

Сарадња Архива и школе у Бресници

Feb 2, 2015

У четвртак 29.јануара 2015. архивисти Међуопштинског историјског архива у Чачку су посетили ОШ „Ђенерал Марко Ђ. Катанић“ у Бресници. У склопу пројекта ВЕК СТРАДАЊА и пописивања изгинулих у ратовима од 1912.  до 1999, а на основу попуњених Упитника у школи, које је професор историје Јана Јуреш поделила ђацима, архивисти су имали жељу да у заједничком сагледавању и истраживању прошлости преко докумената које чува Архив и оних која поседују приватна лица, покажу како се допуњавају сазнања. 

Разговор је започео кратким упознавањем са основном делатношћу Архива у Чачку, а настављен видео презентацијом коју је осмислио виши архивист Горан Давидовић, повезујући податке из попуњених упитника са документима из фондова Архива, именима са Спомен плоче, која се налази на северном делу у бресничкој цркви Светог евангелисте Марка, на којој су записана имена 295-орице ратника из Бреснице, Бечња, Остре, Бумбаревог Брда и Вујетинаца (изгинулих 1876. и 1912-1918). Присутни ђаци, професори и мештани Бреснице имали су прилику да на основу архивских докумената сазнају како је грађена школа на почетку XX века. Необично је било и сазнање да нису сви изгинули забележени на Спомен плочи, пронађени су подаци за још седам ратника из Бреснице и двојицу из Бечња.

Мештани Бреснице су на позив Раденка Баковића дошли у школу и заједно са ђацима одслушали нове чињенице о њиховим прецима и позив за будућу сарадњу.  Милун Радоњић, Добривоје Стевановић, Радован Јововић, Раденко Баковић, донели су документа и фотографије својих предака учесника у ратовима XX века, које су историчари Архива  Никола Баковић и Мирослав Пурић снимили  и скенирали.    

Позив да Бресничани дођу у Архив или да поново архивисти организују долазак, остао је отворен. Међу присутнима био је и Душан Лазовић, једини живи сведок црне бресничке ноћи (28. новембар 1944), када су Немци приликом повлачења, убили за једну ноћ 117 становника већином жена и деце, у најужаснијем злочину окупатора над цивилним жртвама на територији чачанског краја у Другом светском рату. Документарни филм о овим трагичним данима снимила је РТ Београд 1983. године по сценарију Недељка Јешића.

Велику захвалност за сарадњу и организовање састанка са ђацима и Бресничанима Архив дугује директору ОШ „Ђенерал Марко Ђ. Катанић“, професору Мири Драгутиновић.

Подсећамо: 2013. – Архив у Чачку осмислио је фазе и пројектне активности,  фебруара месеца 2014. уследио је договор о сарадњи са Школском управом и Регионалним  центром за професионални развој запослених у  образовању и Активом историчара.

Обележавање 100-година од почетка Великог рата јесте уједно и повод да документима и фотографијама као прворазредним историјским изворима изборимо истину о узроцима, поводу и самом току страдалништва  српског народа. Један од оних који нам је показао како се треба документима борити, био је Архив Србије који у својим фондовима чува преко пола милиона докумената која сведоче о овом периоду, који је документом доказао да је немачка дипломатија и пре Сарајевског атентата имала намеру да борбу за нову прерасподелу света води преко територије српске државе. 

У  Међуопштинском историјском архиву Чачак чувају се фондови, збирке и објављена архивска грађа из приватних фондова у нашем часопису Изворник, који помажу да сагледамо историју Великог рата. Сарадња са појединцима који поседују архивску грађу, коју желе да  поклоне, или дају на увид да  скенирамо и вратимо власнику, помаже да сачувамо истину о догађајима од пре једног века.