Дешавања у Архиву

ПРВИ ПУТ ЈЕДНА ИЗЛОЖБЕНА ПОСТАВКА БИЋЕ ИСТОВРЕМЕНО ПРЕДСТАВЉЕНА НА ТЕРИТОРИЈИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ И РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Jul 23, 2024

Овом јединственом догађају  поводом 110 година од почетка Првог светског рата придружује се и Међуопштински историјски архив Чачак,   двориште Старог начелства, 23.јул, уторак 10.00 часова

Ултиматум Аустроугарске Србији, концепт Одоговора српске Владе и Телеграм објаве рата су три документа који се чувају у Државном архиву Србије, биће пред јавношћу од 23. до 28.јула 2024.

На иницијативу Николе Селаковића, министра културе Републике Србије и Жељке Стојичић, министра просвјете и културе Републике Српске, Државни архив Србије и Архив Републике Српске изложоће поводом 110 година од почетка Првог светског рата оригиналне документе,који се чувају у Државном архиву Србије у Београду.Излагањем три документа који су непосредно претходили једном од највећих сукоба у историји човечанства посетиоци ће имати прилику да виде одлучност Аустроугарске да објави рат Србији, напоре Краљевине Србије д аизбегне сукоп, истовремено чувајући територијални интегритет и суверенитет, као и саму објаву рата који је у потпуности изменио поредак и слику до тада познатог света. Јавности су представљени последњи дани „Јулске кризе“ кроз документа Ултиматума од 23.јула,преко концепта Одговора српске Владе од 25.јула до Телеграма примљеног 28.јула 2014.којим је заванично почео дуго припремани рат. Телеграм је напредлог Државног архива Србије, 9. октобра 2015.уписан у УНЕСКОВ регистар културне документарне баштине универзалног значаја „Памћење света“.

У обележавању 110 година од почетка Првог светског рата  осим Државног архива Србије, учествују : Архив Војводине, Архив Косова и Метохије,затим регионални архивиу Белој Цркви, Ваљеву, Врању, Зајечару,Зрењанину, Сомбору, Панчеву, Крагујевцу, Краљеву, Неготину, Крушевцу, Нишу, Лесковцу,  Новом Пазару,  Прокупљу, Сремској Митровици, Ужицу, Чачку, Смедеревској Паланци и Кикинди.

Поред Архива Републике Српске у Бања Луци, укључили су се и канцеларије овог архива у Добоју,Требињу, Зворнику и Фочи.Истовремено отворена јеу Народној библиотеци у Зворнику, Музеју Стаере Херцеговине у Фочи и Музеју Херцеговине у Требињу.