Дешавања у Архиву

Додела награда “Даница Марковић”

Feb 7, 2017

Стручни жири у саставу Саво Стјеповић, Марија Орбовић и Слободан Николић, одлучио је да награду „Даница Марковић“ за издавачки подухват 2016. године добије књига мр Оливере Милосављевић „Горски цареви. Хајдучија у Чачанском и Рудничком округу у другој половини 19. века“, у издању Међуопштинског историјског архива у Чачку.

Из образложења жирија:

„Награђена публикација на изузетно прегледан и занимљив, скоро романескно наративан начин предочава тему која је први пут у овом обиму и на овај начин обрађена. Историјско-документарне чињенице )а добар део њих је преузет из административних, естетски неуобличених жандармеријских или судских извештаја) нису сувопарно изложене, већ су смештене у контекст анегдотске прозне форме која успешно прати нит узорно спроведеног научног метода.

Више је него уочљиво да иза свега стоји озбиљан истраживачки труд и научна одговорност која не доноси коначне закључке, али даје на увид све оно што може обликовати темељнији и истинитији суд о прошлим временима за која смо мислили да их врло добро познајемо.

Она има у исти мах и локални и општи значај, јер покрива географски простор нама блиских округа и срезова, описујући притом друштвено-политички, економски и религиозни живот њихових житеља испуњених уобичајено подлим партијским надметањима, али истовремено даје и једну антрополошко-социјалну анализу, нажалост, не само ондашњег стања у Србији.“