Дешавања у Архиву

Јавно представљање књиге Бориса Субашића, Иди за собом.

Jun 20, 2022

Jавно представљање  књиге Бориса Субашића, Иди за собом. Траговима српских путника на стазама Свете земље.  у издању Службеног гласника у оквиру библиотеке Саборник, налази се међу  56, до сада објављених, чији је уредник Борисав Челиковић.  Дизајн корица дао је Александар Прибићевић, лектуру је  урадила  Марина Шапоњски, техничко уређење књиге потписује Саша Бешевић, штампана је у Штампарија Гласник у 500 примерака на 250 страна.

 У представљању студије односно Водича за лутање кроз историју најмоћније идеје човечанст учествовао је  Борисав Челиковић, историчар,  прошао је занимљив професионални пут од професора историје у Гимназији,  директора Библиотеке и Музеја у Горњем Милановцу;  вероучитеља при храму Свете Тројице у Горњем Милановцу (од 1998. до 2004) до писца и уредника библиотеке Lexis и Саборник у великој издавачкој кући – Службеном гласнику. Библиографија његових радова  броји више од 350 библиографских јединица.За успех у стручном раду добио је  Златну значка КПЗ Србије а за приређивачки рад на едицији Корени „Повељу Миле Недељковић“.

Аутор,  Борис Субашић, рођени Београђанин, деведесетих година 20.века почео је професионално да се бави новинарством, а као узоре наводи „првог историјског репортера Херодота“ и репортере магазина Лајф, који су се једнако вешто користили и пером и камером. Радио је и учио од генерације врхунских српских новинара  у више угледних редакција, међу којма су Дуга, Недељни телеграф, Вечерње новости. Као новинар и фото репортер извештавао је с кризних подручја, временом се специјализовао за путописне репортаже, истраживање српске баштине, археологију и популарну историју. Пешачи и планинари по свету у потрази за заборављеним путевима и сведочанствима цивилизација. Попео се на већину српских планина и највише врхове Балкана. Међу њима су Олимп, и Атос у Грчкој, Вихрен и Мусала у Бугарској. Лутао је по Кападокији и по пустињама и планинама Израела,попео се и на опасни врх Хасан-даг у Турској. Два пута је био првонаграђен „Златном Ником“ на престижној међународној смотри Interfer, у категорији новинска репортажа.Објавио је веома запажен путопис Путник по Светој Гори. Свако свој Атос у себи носи  (2019)

Прича Пут за собом почиње у септембру 2014, када је  израелски министар туризма  позвао све заинтересоване новинаре  за пешачку експедицију библијским путевима,   Борис Субашић радо се одазвао позиву. Ходећи Аврамовим путем по Светој земљи, стазом на којој је створена вера у једног Бога, јеврејског, хришћанског и исламског, упознао је људе и пронашао Аврама у себи. Лепим, лаким стилом, који привлачи читаоца да књигу прочита у једном даху,  аутор Субашић је с мером уклопио многобројну литературу са својим искуством пута. Навео је 50 значајних књига које је користио приликом писања студије Иди за собом,  која говори…. о постојању неке неизмерне и људском уму непојмљиве силе која је створила цео бескрајан универзум, а само је људима, из неког разлога, подарила слободу избора и искру свог стваралаштва. Једини начин да јој се приближимо, уверен сам, јесте трагање за њом по свету који је створила за нас…(завршен цитат из књиге)

Погледајте слике са промоције