Дешавања у Архиву

Медија центар одбрана 18.5.2023.у 13 00 у архиву

May 19, 2023

Преносимо обраћање Леле Павловић поводом гостовања Медија центра Одбрана и промоције књигa „Зрно рата“ и „Судија у земљама безакоња“

Даме и господо, драги пријатељи, имам пријанту дужност да вас поздравим у име колектива Архива и пожелим добродошлицу представницима Медија центра Одбрана, mr снежани Ђокић, начелнику Одсека за уређење књига и часописа Медија центра Одбрана, др Александри Пећинар, уреднику Медија центар Одбрана и Драгану Вујичићу, аутору

Медија центар „Одбрана” је специјализована војна установа Управе за односе са јавношћу Министарства одбране Републике Србије која извршава задатке у оквиру новинско-информативне и издавачке делатности и организације догађаја у згради Дома Војске Србије.

Центар је формиран почетком 2010. године, у оквиру реорганизације Министарства одбране. У том процесу објединио је све делатности и задатке некадашњег Новинског центра „Одбрана”, Војноиздавачког завода и Централног дома Војске Србије.

Sema delatnosti MC Odbrana

Седиште Медија центра „Одбрана” налази се у згради Дома Војске Србије, некадашњем Ратничком дому. Зграда је од 1984, одлуком Скупштине града Београда, проглашена за културно добро. После Другог светског рата Ратнички дом је постао Дом ЈНА, а ка­сније је мењао називе у складу са променом назива војске. Данас је то Дом Војске Србије, у којем постоје могућности за организовање различитих догађаја за потребе Министарства одбране, Војске Србије, Медија центра „Одбрана” и других корисника.

Од свог настанка овај објекат је имао карактер друштвеног дома и културне институције. Данас се у њему налазе и седишта Удружења војних пензионера Србије, Савеза резервних војних старешина Србије, Савеза потомака ратника Србије 1912–1920. године, Удружења породица палих бораца ратова од 1990. године Србије и Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички”.

Новинско-информативна делатност установе обухвата издавање магазина „Одбрана” и уређивање веб портала Министарства одбране и Медија центра „Одбрана”. Одбрана наставља традиције „Ратника”, првог званичног војног гласила у Србији, који је почео да излази 24. јануара 1879. године. Тај дан обележава се као Дан Медија центра „Одбрана”.

Такође, Медија центра „Одбрана” баштини дугу традицију издавачке делатности. Од 1945. године, када је формиран Војноиздавачки завод, до данас бележи готово неколико хиљада објављених наслова. Обухвата издавање војностручне, наставнообразовне, војнонаучне и публицистичке литературе и војних часописа „Војно дело”, „Војнотехнички гласник” и „Нови гласник”. „Војно дело” и „Војнотехнички гласник” су научни часописи од националног значаја, а „Нови гласник” је стручни часопис оперативног и тактичког нивоа.

Капацитете који нису ангажовани за извршавање основних делатности Медија центар „Одбрана” користи за пружање услуга корисницима ван Министарства одбране по комерцијалним условима.